Varianta umoristică.

Mărturisesc că nici eu nu am trecut la Vista, în primul rând dintr-un motiv foarte pragmatic. Laptopul pe care îl folosesc este încă OK (re abia un an şi-un pic şi nu resimt nevoia unui upgrade), a venit cu XP Professional preinstalat şi nu văd motivele pentru care aş da bani pentru un nou sistem de operare.

La fel ca mine gândesc probabil 99% dintre utilizatorii care şi-au cumpărat un computer până în urmă cu circa un an. Cum durata de viaţă a unui computer (laptop sau desktop) este de cca 2-3 ani, iar fiabilitatea nu mai este o problemă de ceva timp, necesitatea reală a unui nou sistem de operare este redusă.

La nivel de companie, decizia de a schimba sistemul de operare este una dificilă pentru o companie deoarece implică cheltuieli suplimentare, dincolo de simplul cost al licenţei: training pentru angajaţi, upgrade hardware, modificare aplicaţii existente etc. Cu cât activitatea este mai complexă, cu atât decizia este mai greu de luat. În mediu Enterprise vorbim de aplicaţii care trebuie testate serios înainte de a se lua în considerare măcar varianta înlocuirii.

Vista a arătat serioase probleme de compatibilitate hardware, unele nerezolvate nici acum, aşa că lucrurile sunt îngreunate şi mai mult, ca să nu mai vorbim de cerinţele destul de mari, în condiţiile în care Windows XPeste un sistem foarte bun.

O altă problemă arătată de Vista, semnalată de mulţi vizitatori a fost că Microsoft a transferat o parte din managementul securităţii pe seama utilizatorului, care este sâcâit de tot felul de mesaje şi i se pun tot felul de piedici anulând tot efectul ideii de “user friendly”. Poate cea mai potrivită analogie ar fi cu un frigider, care nu te-ar lăsa să iei un ou decât până la ora 12:00, nu ţi-ar permite să pui un vin la rece fiindcă “alcoolul dăunează grav sănătăţii”, sau nu te-ar lăsa să mănânci o şunculiţă fiindcă are prea mult colesterol. Să fim serioşi. Tehnologia devine din ce în ce în ce mai accesibilă, la fel şi sistemele de operare. În urmă cu 10 ani, cine ştia Office era deja un guru al calculatoarelor şi putea să-şi deschidă liniştit o firmă de consultanţă. Astăzi, Wordul este utilizat de copii de 6 ani pentru a-şi face temele, Excelul de pensionari pentru a-şi calcula întreţinerea.

Sigur, securitatea este esenţială şi toată lumea trebuie să conştientizeze că un pc nu este chiar un frigider, însă, cumva, Vista aplică greşit ideea de securitate. Utilizatorul nu ar trebui deranjat dincolo de a-l obliga să instaleze un anti-virus şi un firewall şi un eventual mesaj de avertizare “Idiotule, eşti pe cale să-ţi ştergi toate documentele! Eşti nebun la cap?”

4 Comments to “De ce nu este Vista un succes”

 1. Nicu Alecu says:

  Foarte corect, Cristi, dar ai omis un aspect esential, unul care chiar a fost un show-stopper pentru multi: Vista este o “gaura neagra” pentru resursele hard (comparativ, evident)! e adevarat ca pretul echipamantelor e in scadere (mai mult sau mai putin constanta) dar pentru cei care nu au motive serioase sa foloseasca un nou SO ca Vista (sincer, nu-mi vine in minte vreun astfel de motiv in afara de “beeing cool”, dar e 2 noaptea, asa ca fii intelegator!) a-si pune macar problema upgrade-ului e o stupizenie.
  De altfel, chiar tu esti exemplul perfect! Cat despre mine, eu sunt de-a dreptul exemplul suprem: dumped windoze alltogether … cu trecere la Linux, acu’ un an cand imi trebuia o scula noua si deja se vindeau toate cu cu licente OEM Vista; ba mai mult, de vreo 6 luni nici macar nu mai facem dual-boot, a mai rams un singur XP in retea (licentiat!) pe sistemul pe care tinem evidentele contabile.
  O ultima mentiune: ca mine au facut multi (am vazut o statsitica pe undeva, dar n-o mai gasesc acum), asa ca per total, Vista are mai ceva bun in el in afara de interfata: a accelerat migrarea catre Linux flavours. Thanks, Bill!

 2. Diegis says:

  Trepatat odata cu inlocuirea calculatoarelor o sa se fie implementat si Vista. Dupa ce numarul utilizatorilor de Vista o sa depaseasca 50% si ceilalti o sa fie nevoiti sa schimbe ptr ca nu o sa mai fie compatibile documentele schimbate intre ei. E o chestiune de timp.

 3. mArius says:

  @ Diegis: ce documente ?

 4. Mihai Cazac says:

  Nicu Alecu: Asa cum zici, si eu m-am decis ca licentele de XP sa fie ultimele luate de la Microsoft. Se pare ca Ubuntu ne asteapta cu drag….
  Deci, din punctul meu de vedere, Vista nu poate fi un succes, si nici Windows 7 si nici alte viitoare minunate produse Microsoft. Impresia mea este ca oamenii astia de la Microsoft baga bani seriosi in sistemele educationale din toata lumea pentru a forma o perceptie generala ca produsele lor sunt singurele de acest fel; de altfel nici nu mai auzi pe cineva zicând , “editor de texte”, “procesor de texte” , “foaie de calcul” sau “foie de calcul tabelar” ci doar Word si Excel. Cand le zici de OpenOffice cei mai multi fac ochii mari si se gandesc probabil in sinea lor ca o fi cine stie ce ciudatenie. (Eu chiar am vazut o persoana, bine intentionata de altfel, care refuza sa dea dublu clic pe un document cu extensia .doc stiind ca nu a fost instalat Word-ul pe calculatorul respectiv, ci “doar” OpenOffice. Dupa ce a fost convinsa sa vada, totusi, ce se intampla, si-a mai revenit)